5 Haziran 2012 Salı

Nâzım Hikmet ülkenin birçok yerinde anıldı!


Nâzım Hikmet ölümünün 49. yılında ülkenin pek çok yerinde "iyi ki doğdun" denilerek anıldı.
3 Haziran 1963 yılında aramızdan ayrılan komünist şair Nâzım Hikmet, ülkenin pek çok yerinde "iyi ki doğdun Nâzım" denilerek anıldı.
İstanbul NHKM'de yüzlerce Nâzım dostu buluştu
2 Haziran Cumartesi günü Kadıköy'de bulunan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen anmada çok sayıda Nâzım dostu sanatçı sahne alırken, hep birlikte "iyi ki doğdun Nâzım" denildi.
nhkmanam-1.jpg
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin, bir "anma"dan ziyade, "Nâzım’la yeniden buluşma" şeklinde tasarladığı gecede sahne alan birçok sanatçı, büyük şairi onun dizeleriyle andı.
Saat 20.30’da başlayıp, 23.30’a kadar süren etkinlikte, NHKM bahçesi tamamen dolarken, yüzlerce Nâzım dostu etkinliği dış kapı önünde ayakta takip etti.
nazim1_1.jpg
Nazım Antalya'da anıldı
Nâzım Hikmet ölümünün 49. yılında Antalya Nâzım Kültürevi'nde Nâzım dostları tarafından anıldı. Nazım’ın hayatından örnekler veren şair Zekiye Yüksel, “O, işçi sınıfının, halkın katılmadığı hiçbir güzelliğin kalıcı olmayacağını öğretti bize” dedi.
Etkinliğe katılan yaklaşık 200 kişi Nazım Kültürevi’ni doldururken, etkinlik Mehmet Demir’in yönettiği ve Pelin Nesre, Hazal Eltan, Hazal Berfin Tepe, Semra Deli, Cafer Yelsali, Rana Samime Çınar ve Çiğdem Kadak’ın oynadığı tiyatral şiir sunumuyla başladı.
Daha sonra Şair Zekiye Yüksel, Nâzım Hikmet üzerine konuşma yaptı. Yüksel’in ardından Nâzım Kültürevi dostlarından oluşan grup mini konser verdi.
sinopa.jpg
Nâzım Hikmet Sinop'ta anıldı
3 Haziran 1963 yılında kaybettiğimiz komünist şair Nâzım Hikmet, Sinop Nâzım Kültürevi ve Sinop Gençlik Kültürevi tarafından Sinop'ta yapılan bir etkinlikle anıldı.
Sinop Gençlik Kültürevi Müzik Grubu, Nâzım'ın şiirlerinden uyarlanmış şarkılarla müzik dinletisi yaparken, çok sayıda genç de Nâzım'dan şiirler okudu. Gündemdeki son gelişmelerle, Sinop üzerine kısa bir konuşma yapılarak, davetliler Nâzım'ın mısralarıyla mücadeye çağrıldı.
oren-1_0.jpg
Nazım Muğla Ören'de anıldı
Muğla ili Milas ilçesine bağlı Ören beldesinde halk Nâzım Hikmet’i unutmadı. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin katkısıyla ve Ören Belediyesi’nin de teknik desteğiyle hazırlanan anma etkinliğinde halkın katılımı yoğundu. Yaklaşık 200 kişinin katılım gösterdiği etkinlik, Ören’de Yalı Açık Hava Konser alanında gerçekleşti.
Açılış konuşmasının ardından gösterilen Nâzım Hikmet belgeselinden sonra etkinlik, Nâzım’ın şiirleri ve Özgün Aydeniz ve Alper Burak Çan’ın müzik dinletisiyle devam ederken, Sevilay Karaman’da Nâzım’ın şiirlerini seslendirdi.
Melih Cevdet Anday’ın eşi Suna Anday’ın da katıldığı etkinlik söylenen marşların ardından sona erdi.
denizlinazim-1.jpg
Nâzım Denizli'de de anıldı
Nâzım Hikmet aramızdan ayrılışının 49. yılında Denizli'de TKP İl örgütünün düzenlediği etkinlikle anıldı.
Sokakta halka yöneltilen “Nâzım Hikmet Kimdir?” sorusunun cevaplarıyla oluşturulmuş bir video ile başlayan etkinlik müzik ve şiir dinletileri, liseli öğrencilerin konuşmalarıyla büyük bir coşkuyla devam etti.
nazimdasd-1_0.jpg
Nâzım Maltepe’de de unutulmadı
Nâzım Hikmet ölümünün 49. yılında, Maltepe Beşçeşmeler Meydanı'nda bulunan Nâzım Kültürevi'nde, "iyi ki doğdun" denilerek anıldı.
Etkinlik, eşitlik ve özgürlüğün, barış ve umudun, devrimin şiirlerine bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunun ve hal böyleyken Nazım'ın, ölüm yıldönümünde bile olsa "iyi ki doğdun Nazım" diyerek anılacağının belirtilmesiyle başladı.
Nâzım’ın tepeden tırnağa insan, tepeden tırnağa kavga, hasret ve ümit olduğunun vurgulandığı etkinlik, daha sonra şiir ve müzik dinletisi ile devam etti.
Maltepe’lilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte sık sık "Komünist Nazım Aramızda"sloganı atıldı. Etkinlik müzik ve şiir dinletisinin ardından yapılan konuşmayla noktalandı.
(soL - Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder