10 Mayıs 2012 Perşembe

Sinema emekçileri, ‘Setlerde ölmek istemiyoruz’ dedi


Son olarak “Arka Sıradakiler” adlı dizide sanat yönetmeni yardımcısı Selin Erdem’in, setteki iş cinayeti sonrası hayatını kaybetmesinin ardından sinema emekçileri bugün bir basın açıklaması gerçekleştirerek, “setlerde ölmek istemiyoruz” dedi.
"Arka Sıradakiler" adlı dizide sanat asistanı olarak çalışan Selin Erdem’in ölümünün ardından dizinin yönetmeni Hamdi Alkan’ın , “ecel” açıklamasına sinema emekçileri yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
“Çalışma Genel Müdürlüğü göreve”
Setlerdeki yoğun çalışma koşullarına ve iş cinayetlerine karşı Sine-Sen’in çağrısıyla yapılan basın açıklamasına, Oyuncular Sendikası’ndan Mehmet Ali Alabora, Sinema Oyuncuları Meslek Birliği'nden Janset, Sanatçılar Girişimi’nden Orhan Aydın, Dev-Sağlık İş Sendikası’ndan Arzu Çerkezoğlu katıldı.
Sine-Sen adına basın açıklamasını okuyan sanat yönetmeni Hale İşsever, televizyon dizilerinin işyerleri olan setlerde, İş Kanunu, işçi sağlığı ve iş yeri güvenliği kurallarının uygulanması ve denetlenmesi için, Çalışma Genel Müdürlüğü’nü göreve çağırdı.
“1 Mayıs sinema emekçileri için buruk geçti”
Tatil ilan edilen 1 Mayıs 2012’nin bu yıl sinema emekçileri için buruk geçtiğini belirten İşsever, yasal tatil olan günde çalışmak zorunda bırakılan Selin Erdem’in iş cinayeti sonrası hayatını kaybettiğini ifade etti.
Bunun dizi setlerinde meydana gelen ilk iş kazası olmadığına değinen İşsever, bu ölümlerin işçi sağlığı ve iş yeri güvenliği kurallarının uygulanmaması sonucu gerçekleşen iş cinayetleri olduğunu söyledi.
“Ecel değil, cinayet”
“Kazanın rastlantı, ecel ya da kader olmadığını biliyoruz” diyen İşsever şöyle konuştu: “’Önce tedbir sonra tevekkül’ lafını arkadaşımızın ölümünün ardından ‘ecel’ diyenlere hatırlatıyoruz. Yaşanan iş kazalarının önlenmesinin, yasa dışı çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasıyla gerçekleşeceğini söylüyoruz” dedi.
Çalıştıkları iş yerlerinde mutlak suretle sigortalarını takip edeceklerini ve sigortalı olarak çalışacaklarını vurgulayan İşsever, çalışma saatleri konusunda da haklarını savunacaklarını ve uzun sömürü saatlerine izin vermeyeceklerini dile getirdi.
Açıklamada, Oyuncular Sendikası Başkanı Mehmet Ali Alabora ve Sinema Oyuncuları Meslek Birliği yöneticisi Janset yaptıkları konuşmalarda, setlerde güvenli çalışma ile ilgili çalışmalarını başlattıklarını ve bu konuda birçok kurumla görüştüklerini açıkladılar.
(soL – Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder